כאב מאחורי הברך – למה הוא מופיע ואיך אפשר להתמודד עם המצב?

כאב מאחורי הברך הוא תופעה שיכולה לפגוע באיכות החיים ובתפקוד היום יומי. כאבים אלו עשויים לנבוע ממגוון רחב של גורמים, מפגיעות קלות ועד למצבים בריאותיים מורכבים יותר. בואו נדבר על הגורמים השונים שעלולים לגרום לכאב מאחורי הברך,על התסמינים הנלווים ועל דרכי האבחון והטיפול האפשריות.

הגורמים השכיחים לכאב מאחורי הברך

אז למה בעצם כאב מאחורי הברך מופיע? יכול להיות שהוא סימפטום של אחת מכמה בעיות:

פגיעות ברצועות או בגידים

פגיעות ברצועות או בגידים הן מהסיבות הנפוצות ביותר לכאב מאחורי הברך. רצועות הברך, כמו הרצועה הצולבת האחורית (PCL) והרצועה הצידית, מייצבות את המפרק ומאפשרות תנועה תקינה. גידים כמו גיד השריר הכפוף או גיד אכילס יכולים להינזק בעקבות דלקת או נקעים. פגיעה באחד מהמבנים האלה תגרום לכאב, לנפיחות ולהגבלה בתנועה.

בעיות במניסקוס

המניסקוס הוא רקמת סחוס הממוקמת בין עצם הירך לשוקה, שתפקידה לספוג זעזועים ולתמוך במפרק הברך. קרעים במניסקוס או התנוונות שלו נפוצים בקרב אנשים פעילים או מבוגרים, ויכולים ליצור תחושת נעילה או חוסר יציבות בברך בנוסף לכאב מאחור.

דלקות וזיהומים

דלקת בברך כמו דלקת מפרקים שגרונית או זיהומים בכיסי הסינוביה עשויים לתרום לכאב ונפיחות. דלקת גידים באזור הברך האחורי גם יכולה להיות מלווה בכאב עמום או צורב, בייחוד בעת פעילות גופנית. במקרים של זיהום פנימי בברך תהיה בדרך כלל אדמומיות מקומית וחום מוגבר.

גורמים נוספים

הינה עוד כמה מצבים אחרים שעלולים לייצר כאב מאחורי הברך:

  • שברים במפרק או בסביבתו
  • גידולים ברקמות הרכות
  • הידבקויות וצלקות פנימיות
  • בעיות במערכת העצבים
  • תנוחות גוף לא תקינות או עומס יתר

תסמינים נלווים לכאב מאחורי הברך

חוץ מהכאב עצמו, אנשים רבים יחוו תופעות נלוות המעידות על המצב הרפואי שגורם לבעיה. הינה כמה תסמינים אופייניים שמתלווים לכאב מאחורי הברך:

נפיחות ואודם

נפיחות מקומית מאחורי הברך היא תסמין נפוץ במצבים דלקתיים ולאחר חבלות. ההתנפחות נובעת מהצטברות של נוזלים בתוך המפרק או ברקמות הרכות שמסביב. באזור הנפיחות תהיה לרוב רגישות מוגברת למגע ואדמומיות של העור.

הגבלה בתנועה וכיפוף הברך

כאב מאחורי הברך יכול להגביל את טווח התנועה הרגיל של המפרק. אנשים ירגישו קושי בכיפוף או ביישור מלא של הברך, בעיקר בגלל תחושת הכאב או ההתנגדות המכאנית. הגבלת התנועה פוגעת בתפקוד היום יומי, בפעילות ספורטיבית ובשגרה התקינה.

תחושת חולשה או אי יציבות

פגיעה במבנים החשובים לייצוב הברך, כמו הרצועות הצולבות או המניסקוס, תיצור תחושת חוסר יציבות של המפרק. החולשה וחוסר היציבות מעלים את הסיכון לקריסת הברך ולנפילות. בעיה זו בולטת בעיקר בעת עלייה במדרגות, בהחלפת כיוון פתאומית או בזמן פעילות גופנית מאומצת.

 

כאב מאחורי הברך

 

אבחון של כאב מאחורי הברך

כדי לאבחן במדויק את הסיבה לכאב מאחורי הברך, יש לעבור בדיקות קליניות ודימות רפואי. תהליך האבחון מתחיל בדרך כלל בבדיקה גופנית אצל רופא אורתופד או רופא משפחה ולאחר מכן בהפניה לבדיקות נוספות לפי הצורך.

בדיקה גופנית אצל רופא

בבדיקה הראשונית הרופא יאסוף מידע על הרקע הרפואי והתלונות של המטופל. הוא יבצע בדיקות פיזיות כמו הערכת טווח התנועה, בדיקת רגישות והפעלת לחץ על נקודות שונות ברקמות הרכות ובעצם. תוצאות הבדיקה יכולות לספק אינדיקציה לפתולוגיה ספציפית הדורשת המשך בירור.

דימות (MRI, CT, אולטרסאונד)

הדמיה ששל הברך באמצעות מכשירי MRI, אולטרסאונד או CT תאפשר לראות היטב את המבנים הפנימיים. בדיקת MRI רגישה מאוד לזיהוי קרעים ברצועות ובמניסקוס, דלקות, בלאי סחוסים ומצבים אחרים שלא תמיד ניתן לראות בצילומי רנטגן רגילים. הדמיית CT שימושית יותר באבחון שברים, ואולטרסאונד מתאים לסריקת רקמות רכות או גידים דלקתיים.

בדיקות דם

במקרים מסוימים תידרש בדיקת דם כדי לאתר דלקת סיסטמית או אוטואימונית (כמו דלקת מפרקים שגרונית) שעשויות להשפיע על הברכיים. אם יש חשד לזיהום פנימי בברך, בדיקת ספירת דם עם רמות CRP ו-ESR יכולה לספק אינדיקציה לאבחון.

אפשרויות הטיפול בכאב מאחורי הברך

לאחר אבחון מדויק של הגורם לכאב מאחורי הברך, ניתן להתאים תוכנית טיפול מותאמת אישית. אפשרויות הטיפול נעות מטיפולים חיצוניים ועד להתערבויות כירורגיות, בהתאם לחומרת המצב ולאופי שלו.

טיפול קונבנציונלי – מנוחה, קרח, ותרופות

ברוב המקרים הטיפול הראשוני בכאב מאחורי הברך יכלול צעדים פשוטים כמו מנוחה והגבלת העומס על הרגל הכואבת. קירור מקומי עם קרח או ג'ל מסייע בהפחתת הכאב והדלקת. ניתן להשתמש במשככי כאבים נוגדי דלקת ובחומרי סיכוך שרירים להקלה של התסמינים. במצבים כרוניים, שימוש בתומך ברך אלסטי או שרוול לחץ יכול לשפר את היציבות והתמיכה.

פיזיותרפיה ותרגילים לחיזוק

טיפול פיזיותרפי ממוקד לחיזוק שרירי הירך והברך הוא חיוני לשיקום מלא של הפציעה או המחלה. פיזיותרפיסט מוסמך יבנה תוכנית עבודה הכוללת מתיחות, תרגילי טווח תנועה, ואימוני חיזוק ייעודיים לאזור הברך והשרירים התומכים. פיזיותרפיה גם שימושית בשיפור השליטה העצבית-שרירית, הקואורדינציה ושיווי המשקל, במטרה למנוע פציעות חוזרות. שילוב של טיפולים נוספים כמו אולטרסאונד או גירוי חשמלי (TENS) יכול להקל את הכאב ולקדם ריפוי.

טיפולים זעיר-פולשניים

במקרים שבהם הטיפול הקונבנציונלי לא מספק, או שנדרשת אלטרנטיבה לניתוח, קיימות כמה אפשרויות זעיר-פולשניות להזרקה תוך מפרקית. למשל, זריקות PRP לברך נעשות בהנחיית אולטרסאונד ומספקות ריכוז גבוה של גורמי גדילה טבעיים וטסיות דם מופקים מדמו של המטופל, לזירוז ריפוי הסחוס והרצועות הברך. זריקות סטרואידים במינונים מבוקרים יכולות להפחית את החריפות של כאב דלקתי או את הרגישות העצבית באזור.

ניתוחים במקרים קשים

במצבים שבהם יש קרעים רציניים ברצועות או המניסקוס, או נזק נרחב לסחוס המפרקי, התערבות ניתוחית עשויה להידרש לשיקום של תפקוד הברך. ניתוחים ארתרוסקופיים מאפשרים גישה חודרנית פחות לתיקון פגיעות פנימיות, באמצעות מצלמה וכלים זעירים שמוחדרים לרווח המפרקי דרך חתכים קטנים. תיקונים של רצועה צולבת קדמית (ACL), המניסקוס ושחרור רצועות הם מהפרוצדורות השכיחות. במקרים מתקדמים של דלדול סחוס או ארתרוזה, ניתן לשקול ניתוח להחלפה חלקית או מלאה של מפרק הברך.

לסיכום

כאב מאחורי הברך הוא תופעה מורכבת בעלת גורמים ומאפיינים שונים. אבחון מהיר והתחלת הטיפול המתאים יעזרו לכם להקל את הסימפטומים ולשפר את התפקוד ואיכות החיים.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות